Przedstawię Wam dziś przepis na pyszną zupę – krem z marchewki i gwarantuję, że zupa jest naprawę syta więc drugiego dania już nie trzeba przygotowywać. Nie ukrywam, że przygotowanie zupy zajmuje trochę czasu, mnie na przygotowanie tego dania schodzi około godzinki więc na spokojnie dziewczyny nie ma co się spieszyć!
Zaczynamy!

ds---zupa-krem-z-marchwi-1
Zupa – krem z marchwi:

  • 8 dużych marchwi
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku (!)
  • 8 ziemniaków
  • Śmietana 12%
  • 2 kostki rosołowe
  • Vegeta, pieprz, bazylia
  • Tłuszcz

(!) w oryginalnym przepisie są 3 ząbki czosnku, ja daję 1 ząbek czosnku polskiego i to w zupełności starczy, jeśli macie chiński to owszem 3 ząbki bowiem chiński jest łagodniejszy.

Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w krążki, ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku zgnieść. Cebulę obrać, umyć i pokroić, podsmażyć na tłuszczu (ja smażyłam w garnku na 1 łyżce masła).

Gdy cebula już się zeszkli, dodać pokrojone w krążki marchew i pietruszkę oraz zgnieciony ząbek czosnku. Wymieszać warzywa i smażyć aż zaczną pachnieć.
Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą tak, aby warzywa były przykryte, dodać kostki rosołowe i dusić pod pokrywką aż do miękkości.
Gdy warzywa są już miękki, miksujemy. Doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, dodajemy trochę bazylii i zabielamy śmietaną. Można ozdobić natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

P.S. Pochwalcie się w komentarzach czy próbowałyście ugotować zupę – krem z marchewki i jak Wam wyszło, a może macie jakieś sugestie jak można zmodyfikować przepis? Piszcie śmiało ola@at12.pl

 

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie