Dziś wpis z cyklu „Przepis dnia”. Pierś z kury z ziołach wg przepisu mojego męża, on zrobił raz a teraz ja pozwalam sobie na korzystanie z jego pomysłu. Danie proste, tanie i zdrowe.

Składniki:

  • piersi z kury (14,99zł za 1kg)
  • masło ( 3,50 zł)
  • oliwa z oliwek
  • suszone zioła: tymianek, majeranek, bazylia, oregano (0,69 zł)
  • sól
  • pieprz

Piersi z kury trochę rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrać oliwę, wsypać trochę tymianku dać piersi, piec ok 3 minuty z jednej i z drugiej strony aż mięso zrobi się białe. W miseczce przygotować sobie masło ziołowe do posmarowania piersi: pół kostki masła, łyżka oliwy, po łyżeczce ziół (majeranek, bazylia, oregano) wymieszać. Tak przygotowanym masłem posmarować piersi z obu stron, zawinąć w folię aluminiową i dusić aż mięso będzie miękkie.

Koszt dania: ok. 30zł

Czas wykonania: 15 minut + duszenie ok 20 minut

Stopień trudności: łatwe