Do napisania tego wpisu zabieram się już od paru dni, w końcu się udało! Chyba ta piękna pogoda zmobilizowała mnie do działania. Pamiętacie mój poprzedni wpis o zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach? Otóż dziś zaczęłam już tak pełną parą. Na obiad kasza jaglana, na którą przepis postaram się podać jutro najpóźniej w czwartek i brzuszki, trzy serie po 10 na początek. Tak, wiem że miał być trening z Mel B albo z Ewą Chodakowską, ale na to też przyjdzie czas.

Natomiast dziś nie o poprawie formy tylko o mojej debiutującej przygodzie z tartą. Zacznę od naczynia ceramicznego – cudownej, piękniej, pastelowo – morelowej formie na tartę, którą mam ze sklepu Kuferek Dekoracji, do którego możecie zajrzeć klikając w link http://www.kuferdekoracji.pl/. Naczynie jest bardzo piękne, wygląda tak:

tarta-naczynie

 

Nigdy nie robiłam tarty więc przyznam się Wam szczerze, że nie do końca mi się udała bo trochę przypiekły mi się brzegi, ale to nie katastrofa i ananas za krótko smażyłam dlatego był trochę twardy, ważne że zjadliwe było więc odznaczam jako sukces. Postanowiłam zrobić tartę ananasowo – kokosową bo w Lidlu natknęłam się na mleczko kokosowe i pod wpływem chwili kupiłam aż 3 puszki więc trzeba było go jakoś wykorzystać. Przepis jest łatwy i wykonanie też nie jest trudne.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g zmielonych migdałów
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 150g zimnego masła + 1 łyżka
  • 400ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 100ml mleka
  • 1 puszka ananasa w plasterkach (waga samych owoców około 350g)
  • fasola do obciążenia ciasta
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, migdały, 70g cukru, sól, 1 jajko, 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. W tym czasie zagotować mleko kokosowe. Budyń wymieszać z 40g cukru i mlekiem. Dodać do mleka kokosowego i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Kolejno przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ananas odsączyć. Następnie na łyżce masła obsmażyć plastry z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  4. Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 min. w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ściągnąć z ciasta papier razem z fasolą. (Jeśli ciasto byłoby wilgotne w środku, najlepiej podpiec je jeszcze bez papieru i fasoli ok. 5- 10min).
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 70g cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń. Na budyniu ułożyć plastry ananasa. Pianę z białek przełożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 150°C.

Przepis pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-tarty/145-przepis-na-tarta-ananasowo-kokosowa

Ciasto mimo tego, że nie było idealne smakowało wyśmienicie i na pewno jeszcze kiedyś będę je piec, myślę że wtedy już uda mi się tak w 100% bez żadnych kulinarnych potyczek.