Tak, jak obiecałam na Facebooku, prezentuję dziś pomysł na pyszny deser. Przepis z książki „Świat od przystawki do deseru” Makłowicza.A na deser jabłka w sosie waniliowym. W przygotowaniu deser ten jest szybki i naprawdę nie trudny, jeśli ktoś ma choć maleńkie doświadczenie w kuchni nie powinno sprawić mu to żadnego większego kłopotu.

Składniki:

  • 4 jabłka (odmiana wedle upodobań, ale najlepiej sprawdzą się te miękkie)
  • 150g cukru
  • 300ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka masła
  • mała garść rodznynek
  • 800ml wody

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdka nasienne i gotujemy 10 minut w syropie ze 100g cukru rozpuszczonego w 800ml wody. Następnie wyjmujemy je, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Rodzynki moczymy w filiżance z gorącą wodą.
  2. 250ml mleka gotujemy z rozciętą wzdłuż laską wanilii, z której po rozcięciu wyskrobaliśmy do mleka miąższ. Wyjmujemy wanilię. Resztę mleka (50ml) mieszamy z mąką i łączymy z ugotowanym mlekiem, dokładnie mieszając by nie powstało grudek.
  3. Żółtka ucieramy z resztą cukru (50g), podczas ucierania stopniowo dolewamy mleko. Dodajemy masło, ubijamy na parze, aż sos zgęstnieje, uważając,by się nie zagotował, gdyż wówczas żółtka się zetną. Dosypujemy odcedzone rodzynki, mieszamy.
  4. Jabłka wkładamy do miseczek i zalewamy sosem. Najlepsze są podawane na ciepło.

ds-jabłka-2

ds-jabłka-1

Gwarancja smaku! Szacowany czas na przygotowanie to około 30 minut. Lekki deser dla 4 osób idealny na ciepłe popołudnie.