Poniedziałek, początek nowego tygodnia, mnóstwo nowych spraw do załatwienia, a do weekendu daleko. Ten miniony pogodowo nas nie rozpieścił i żyję nową nadzieją, że przyszły będzie o wiele bardziej słoneczny. Weekend spędziliśmy rodzinnie, brakowało mi tego wspólnego bycia ze sobą, dawno już tak nie egzystowaliśmy, na ogół pracujemy lub podróżujemy, odwiedzamy rodzinę. Wspólne oglądanie filmów, zabawa z dzieckiem i leniuchowanie, było miło. Mąż pilnował Lili a ja miałam czas na upieczenie ciasta. Jak już zdradza tytuł posta, była to rolada bananowa, łatwy i smaczny przepis.

BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 50g cukru
  • 60g mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

KREM:

  • 250g miękkiego masła
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 2 banany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka nektaru lub likieru bananowego

DEKORACJA:

  • bita śmietana
  • banan
  • czekolada

No i zaczynamy zabawę! 🙂

Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy obie, przesiane mąki, mieszamy i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni dosłownie 10 minut aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na wilgotną ścierkę, ściągamy papier i zwijamy w rulon.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, odkładamy na chwilę na bok aby trochę wystygła. W tym czasie, ucieramy masło z łyżką cukru pudru, na puch. Stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i łyżkę nektaru lub likieru bananowego. Dokładnie ucieramy.

Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, z jednego brzegu położyć obrane banany i zwinąć.

Roladę posmarować bitą śmietaną i udekorować paskami czekoladowej polewy.

Podając ciasto, talerz można udekorować plasterkami banana, kleksem śmietany i paskami polewy czekoladowej lub listkami świeżej mięty.

ds-rolada-bananowa-3

ds-rolada-bananowa-1

ds-rolada-bananowa-2