Śliwka, ten fioletowy owoc jest niedoceniony na naszych stołach, a zawiera równie dużo witamin jak jabłko, które jest faworytem. Nie tylko świeża ale również suszona ma wiele właściwości. Wpływa przede wszystkim na prawidłową perystaltykę jelit, ma działanie antyoksydacyjne czyli przeciwnowotworowe a także przeciwmiażdżycowe.

A więc śliwka, na zdrowie, na urodę, na smukłą sylwetkę.

Co możemy przyrządzić z tego owocu? Dżemy, kompoty, powidła, konfitury, galaretki a także przepyszne ciasta! W moim starym przepiśniku znalazłam przepis na ciasto pod śliwki, nie zastanawiałam się długo i już szykowałam potrzebne składniki. Nie ukrywam, że roboty trochę z tym jest bo trzeba ucierać, długo ucierać i ciężko, szczególnie po dodaniu mąki, więc zaprawiłam do ucierania męża 🙂 tak utarł, że ciasto wyrosło jak ta lala 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 250g margaryny
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka 3,2%
 
  • śliwki
  • miód

 

  • cukier puder do posypania

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i odstawiamy.

Do makutry dajemy 250g miękkiej margaryny i 5 żółtek, białka wbijamy do osobnej miski i odstawiamy.

Margarynę i żółtka dokładnie ucieramy, dodajemy stopniowo cukier i 3 łyżki mleka, ucieramy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i pozostałe 3 łyżki mleka, ucieramy. I tu przyda się pomoc męża – on uciera a my ubijamy białka na puszystą pianę. Gdy już mamy jednolitą, dobrze utartą masę dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.

Masę przelewamy na blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Układamy połówki śliwek i każdą połówkę raczymy kroplą miodu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Wyjmujemy ciasto z pieca, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Jemy 🙂 Smacznego!

 

Śliwki można zastąpić innymi owocami na przykład truskawkami.

ds-śliwkowe-4

ds-śliwkowe-3

ds-śliwkowe-2

ds-śliwkowe-1