Zdarzało się Wam pewnie nie raz, że dostawaliście telefon od znajomych, że są w drodze do Was albo rano z paniką stwierdzacie że to właśnie dziś ma przyjechać teściowa a nie macie nic do kawy? Najchętniej szybko wyskoczyłybyście do marketu by kupić jakieś gotowe ciacho i problem z głowy, można by i tak zrobić ale to przecież TEŚCIOWA i na pewno nie uszłoby jej uwadze, że „jak to nic nie upiekłaś, gotowym kupionym, chemicznym ciastem mnie częstujesz” Nie, nie, nie to przecież byłby koszmar Twoich kolejnych dni.

Nie ma co panikować, spieszę na pomoc i podaję kilka szybkich przepisów na babki i keksy, które zdążysz zrobić w godzinę. Tanio, szybko i smacznie.

BABKA Z OLEJU

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka oddzielić od żółtek, białka ubić dodać cukier, następnie żółtka i olej, wymieszać mikserem. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką, przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarką lub kaszą manną formy. Piec w temperaturze 220 stopni około 30 minut, aż do suchego patyczka.

MAKOWIANKA

  • 200g masła
  • 1,5 szklanki cukru

Utrzeć. Następnie dodać

  • 6 całych jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
Dokładnie utrzeć.
Utarte ciasto podzielić na 3 części. Jedną część odstawić na bok. 1 łyżkę kakao wymieszać w odrobinie mleka i wymieszać z drugą częścią ciasta. Do trzeciej części dodać pół szklanki całego maku, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, kolejno wlewać do formy część biało, następnie drugą warstwą czarną – z kakao, i na koniec trzecią warstwą makową. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut aż patyczek będzie suchy. Wierzch można obsypać cukrem pudrem lub polewą.
TRADYCYJNE MUFFINY
  • 150g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka

Margarynę wkładamy do małego rondla, dodajemy cukier i rozpuszczamy całość na małym ogniu często mieszając. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Jajka łączymy z mlekiem, roztrzepujemy trzepaczką, łączymy składniki „suche” z „mokrymi” mieszamy, najlepiej mikserem. Przekładamy do silikonowych foremek na muffiny i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

KEKS Z BAKALIAMI

http://domoweserduszko.pl/2015/08/kryzys-czyli-babka-z-bakaliami/

 

Pozdrawiam Was jesiennie, udekorowaliście już dom na jesień? Następny wpis będzie właśnie o jesiennych inspiracjach (choć chyba w tym roku trochę się już z tym spóźniam) póki co kiszę kapustę 😉

fot. https://stocksnap.io/