Dzień dobry, ile pączków już zjedliście? Ja jeden i to na dziś wystarczy, ale za to wsunęłam już chyba z 5 oponek, na które przepis przedstawiam Wam poniżej.

Łatwo, miło i przyjemnie – tak można określić pracę nad oponkami, które dziś rano upiekłam z okazji tłustego czwartku. W tym roku nie miałam czasu, na przygotowanie pączków domowej roboty, ale może za rok się uda. Na szybko zrobiłam dziś oponki wg starego przepisu mojej babci.

Serowe oponki idealne na tłusty czwartek:

  • 0,5 kg białego sera
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka wódki lub octu

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozdrobniony biały ser, szklankę cukry, jajka, sodę i wódkę i ocet (żeby pączki nie chłonęły oleju).
  • Wyrobić gładkie ciasto
  • Rozwałkować i szklanką wycinać koła, następnie małym kieliszkiem wyciąć środek każdego koła tak by powstała płaska „oponka”
  • Do garnka o grubym dnie wlać ok 1/2 wysokości oleju, rozgrzać go i na gorący olej wrzucać porcjami oponki, po kilku sekundach obrócić oponki na drugą stronę. Gdy mają złoty kolor wyciągnąć na ręcznik kuchenny by odsączyć tłuszcz
  • Zostawić do wystygnięcia
  • Oprószyć cukrem pudrem, lukrem, kolorowymi posypkami, polewą, itp.

Smacznego!

Jakie są Wasze specjały na ten specjalny dzień, w którym bez poczucia winy możemy objadać się pączkami, jeśli chcecie możecie pochwalić się zdjęciami i przepisami w komentarzach, zostaną one opublikowane na blogu w formie odrębnego posta z Waszymi przepisami.

ds-oponki-1

 

ds-opnki-2