Dziś mam dla Was kolejny przepis, tym razem na danie serwowane niczym na najdostojniejszych bankietach, a w rzeczywistości proste i nie drogie.

Bakłażany marynowane z czosnkiem, miętą i chili:

Składniki:

  • 3 duże bakłażany
  • olej roślinny do smażenia
  • sól

Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Przekładamy na durszlak lub duże sito, solimy i odstawiamy na 30 minut.
  2. Po tym czasie delikatnie odciskamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy plastry bakłażana z obu stron na brązowy kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  3. Jeden ząbek czosnku rozgniatamy z grubą solą morską na gładką pastę, mieszamy z octem. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w zapałkę. W rondelku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy czosnek pokrojony w zapałkę, rumienimy i wyciągamy łyżką cedzakową. Papryczkę chili kroimy w cieńkie paseczki.
  4. Ułożone na talerzu bakłażany skrapiamy sosem czosnkowo-octowym, obkładamy rumianymi zapałeczkami czosnku i paseczkami chili, całość przybieramy listkami mięty. Odkładamy na co najmniej godzinę, by całość się przegryzła. Podajemy
  5. Można podać na przykład z czosnkowymi grzankami.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania ok. 60 minut + czas na „przegryzienie się”

Poziom trudności: łatwe

Przepis z książki Świat od przystawki do deseru, Smak łowi Makłowicz