Porcja dla 4 osób.

  • 4 pojedyńcze piersi z kury
  • 3 łyżki harrisy
  • 1 bulionetka drobiowa Knorr
  • 300g kaszy kuskus
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 2 pomidory
  • 200g sera feta
  • 1 pęczek mięty

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, przyprawić solą i pieprzem nasmarować pastą harrisą.  Piekarnik rozgrzać do 180°. Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Piec około 7 minut następnie piersi z kury obrócić i piec jeszcze około 5 minut.

Kuskus wsypać do miseczki, dodać cebulę pokrojoną w piórka, wymieszać. Zagotować 1l wody, dodać bulionetkę,  zamieszać i zagotować. Odmierzyć 350 ml bulionu i zalać kaszę kuskus. Miskę szczelnie przykryć folią aluminiową lub pokrywką i odstawić na kilka minut by kasza napęczniała.

Pomidory naciąg na krzyż, sparzyć, obrać, wyjąć pestki i szypułki i pokroić w kostkę. Liście mięty posiekać. Zetrzeć skórkę z cytryny.

Gdy kuskus napęcznieje, rozdrobnić go lekko widelcem. Dodać skórkę z cytryny, pomidory 3/4 sera feta i miętę. Delikatnie wymieszać. Ułożyć na talerzach, posypać resztą fety.

Kurczaka pokroić na ukośne plastry i ułożyć na sałatce z kuskusu. Udekorować natką pietruszki lub miętą.