Nie macie pomysłu na piątkowy obiad? A może już czujecie weekendowy nastrój i nie macie głowy żeby myśleć o obiedzie, co więcej opcja spędzenia połowy dnia przy garach i pichcenia czegoś wyjątkowego trochę Was przerasta? Albo tak jak mnie odwiedził Was Leń, za oknem szaro i najchęniej zaszylibyście się pod kocem z ciepłą herbatą i dobrą książką lub filmem?Cóż, dzień może nie zbyt sprzyja czemukolwiek, ale obiad trzeba jakiś zrobić. Mam dla Was szybką, łatwą i smaczną propozycję 🙂

Zacznijmy od przygotowania produktów. Najpierw to co powinno znajdować się w każdym domu – jajka, mąka, mleko, sól, woda niegazowana. Ponadto szpinak mrożony (rozdrobniony lub brykiet), czosnek, ser żółty w kostce, kostka rosołowa*, mielona gałka muszkatołowa*. A do sosu bedziemy potrzebować smietany 18%, czosnku, soli i pieprzu.

*niekoniecznie

Ciasto na naleśniki:

  • 320g mąki
  • 2 jajka
  • 300ml wody
  • 300ml mleka
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę i mleko, wbijamy jajka, solimy i mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka masa o konsystencji śmietany. Odstawiamy i przygotowujemy farsz.

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czonku
  • 1 kostka rosołowa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50g żółtego sera

szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy (rozmrażamy) gdy już jest rozmrożony dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokruszoną kostkę rosołową i gałkę muszkatołową, mieszamy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser, dodajemy do szpinaku, mieszamy. Zostawiamy na najmniejszym ogniu i od czasu do czasu mieszamy.

Smażymy naleśniki. Patelnię smarujemy kropelką oleju, rozprowadzamy 1 chochlę ciasta po całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron. Z podanych proporcji powinno nam wyjść około 12 naleśników.

Szybko przygotowujemy sos.

  • 1 śmietana duża 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • świeży koperek(opcjonalnie)

Do śmietany dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Ewentualnie drobno posiekany koperek.

Każdy naleśnik smarujemy farszem, składamy w trójkąt lub zwijamy w rulonik, polewamy sosem czosnkowym i podajemy. Smacznego 🙂

Prawda że łatwizna?

Pozdrawiam

Aleksandra – Domowe Serduszko