M贸j kolejny autorski przepis 馃檪 coraz cz臋艣ciej zdarza si臋 偶e sama kombinuj臋 w kuchni, wcze艣niej bardzo cz臋sto korzysta艂am z przepis贸w z Internetu lub ksi膮偶ek kucharskich, teraz role si臋 nieco odwr贸ci艂y, sama wymy艣lam przepis i publikuj臋 go w Internecie a kto wie, mo偶e kiedy艣 te偶 we w艂asnej ksi膮偶ce kucharskiej 馃檪Porcje: 2

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudno艣ci: 艂atwe

Sk艂adniki:

  • Makaron pappardelle lub inny wedle uznania (ilo艣膰 – ka偶dy zna swoje mo偶liwo艣ci ;))
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • p贸艂 bia艂ej cebuli
  • 2 z膮bki czosnku
  • 3 艂y偶ki m膮ki
  • szklanka mleka
  • p贸艂 szklanki 艣mietany 18%
  • 3-4 pomidory
  • bazylia najlepiej 艣wie偶a ale mo偶e by膰 te偶 suszona
  • 1/2 szklanki startego 偶贸艂tego sera
  • s贸l
  • pieprz
  • ostra papryka zmielona
  1. Pomidory nacinamy na krzy偶, sparzamy, obieramy ze sk贸rki, wycinamy pestki i kroimy w kostk臋 mi膮偶sz.
  2. Cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋, czosnek rozgniatamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy mas艂o, dodajemy cebul臋 i czosnek, chwil臋 sma偶ymy.
  4. Przesiewamy m膮k臋, wlewamy mleko, dodajemy 艣mietan臋 i mieszamy do uzyskania g艂adkiej konsystencji.
  5. Dodajemy pomidory, mieszamy. Dodajemy ser, mieszamy.
  6. Dodajemy bazyli臋, s贸l, pieprz i ostr膮 papryk臋 do smaku.
  7. W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju lub oliwy
  8. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimn膮 wod膮, uk艂adamy na talerzu.
  9. Polewamy sosem.
  10. Posypujemy suszon膮 bazyli膮 lub dekorujemy listkami 艣wierzej bazylii lub oregano.
  11. Podajemy. Smacznego 馃檪

 

Pozdrawiam

Aleksandra – Domowe Serduszko