Dzień dobry w lipcu, sezon urlopowy trwa, wybieracie się gdzieś? A może macie już urlop za sobą i polecacie jakieś ciekawe miejsca, gdzie można pojechać z dzieckiem. My planujemy urlop pod koniec miesiąca. Zastanawiamy się gdzie pojechać, morze czy góry? Zobaczymy.Po kulinarnym czerwcu, nadchodzi kulinarny lipiec 🙂 w tym miesiącu również ukaże się na blogu kilka ciekawych przepisów. Na początek najszybsze i najłatwiejsze ciasto świata czyli Tarta z jabłkami. Robi się ją naprawdę szybko i jest naprawdę łatwa! Udało mi się ją zrobić gdy Lilka NIE spała – to chyba najlepszy argument sugerujący rzeczywiście tą szybkość i łatwość.

Ok, zakasamy rękawy i bierzemy się do roboty. Po pierwsze szykujemy składniki:

Na spód:

  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 150g margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka

Wyrobić ciasto, margarynę wymieszczać z cukrem, dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ją ciastem. Na surowe ciasto poukładać pokrojone w ćwiartki jabłka. Następnie zrobić masę budyniową.

Masa budyniowa:

  • 400ml śmietany 30%
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukry
  • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 2 badynie waniliowe

Ugotować na budyń. Mleko połączyć ze śmietaną, część odlać resztę zagotować. W odstawionej części rozmieszać budynie, dodać cukier i cukier waniliowy i wlać do gotującej się mieszanki mleczno-śmietankowej, Zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia jeszcze chwilę mieszać i wylać na ciasto.

Teraz dopiero całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Wierzch można posypać cynamonem.