Quiche to słona tarta, z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, zalana jajeczno-śmietankowym sosem.

 

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 garści liści szpinaku
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 1 kulka sera mozzarella

Sos:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól,pieprz

Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj nożem, masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki, posiekaj nożem, dodaj żółtko i szczyptę soli, wyrób ciasto. Kulkę ciasta zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po 30 minutach, wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim posmarowaną tłuszczem formę na tartę. Widelcem nakłuj ciasto, połóż papier do pieczenia i posyp na przykład soczewicą (groszkiem, ryżem, fasolą) w celu obciążenia ciasta, by podczas pieczenia nie wybrzuszyło się.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190ºC piecz tartę 10 minut, po tym czasie zdejmij papier do pieczenia wraz z „obciążnikiem” i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

Na upieczonej tarcie ułóż umyte liście szpinaku, odsączone z zalewy suszone pomidory i pokrojoną w plastry mozzarellę.

Przygotuj sos: jajka roztrzep, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Polej tartę i posyp startym żółtym serem. Włóż do piekarnika na kolejne 10-15 minut, pilnując bo się nie przypaliło.

Podaj, smacznego 🙂

upieczona