W tym roku, w porównaniu z ostatnimi latami bardzo mało przetwarzam. Praktycznie pierwsze moje prace miały miejsce dziś. Ale za to jak zaczęłam to już z rozmachem. Cukinia i ogórki szły w ruch aż się kurzyło.Lilka była moim dzielnym pomocnikiem, cóż to była za frajda dla niej 🙂 Przepis z gazety, trochę zmodyfikowany, zobaczymy czy będzie dobry i czy znów zrobię go w przyszłym roku, albo na to nie zasłuży.

Cukinia z papryką i kurkumą (4 słoiki)

  • 1 kg cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka kurkumy

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • pół szklanki octu 6%
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liść laurowy
  • szczypta gorczycy
  • pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Słoiki i nakrętki umyć i osuszyć. Cukinię umyć i pokroić na kawałki (nie obierać), paprykę umyć, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić w paski, cebulę w piórka.

Warzywa wrzucić do miski, wymieszać. Dodać sól i odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie posypać kurkumą, przemieszać i włożyć do słoików, do każdego dodać kilka ziarenek gorczycy i kawałek liścia laurowego.

Ugotować zalewę. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, cukier, korzeń chrzanu, liść laurowy, szczyptę gorczycy i kurkumę. Zagotować. Zalać warzywa w słoikach, zakręcić, pasteryzować 15 minut, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.