Karczek na sałatce ziemniaczanej to świetny przepis na obiad, to stosunkowo niedrogie danie wymaga niedużo roboty.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 8 niedużych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 200ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, gorące pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać olej, ocet, cukier i musztardę. Zalać ziemniaki. Wymieszać. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzone.

Karczek w cebulowo-maślankowej zalewie

  • 500g karczku
  • 1 duża cebula
  • 1l maślanki
  • sól
  • pieprz

Karczek pokroić w plastry i lekko stłuc. Cebulę pokroić w piórka. W garnku ułożyć na przemian mięso i cebulę. Całość zalać maślanką i odstwaić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyjąć plastry mięsa, osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni lub w piekarniku.

 

Przepis na sałatkę z książki Smak łowi Makłowicz przez Cztery pory roku. Z niewilkimi zmianami 🙂