Karczek na sałatce ziemniaczanej to świetny przepis na obiad, to stosunkowo niedrogie danie wymaga niedużo roboty.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 8 niedużych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 200ml bulionu wołowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, gorące pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać olej, ocet, cukier i musztardę. Zalać ziemniaki. Wymieszać. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzone.
Karczek w cebulowo-maślankowej zalewie
- 500g karczku
- 1 duża cebula
- 1l maślanki
- sól
- pieprz
Karczek pokroić w plastry i lekko stłuc. Cebulę pokroić w piórka. W garnku ułożyć na przemian mięso i cebulę. Całość zalać maślanką i odstwaić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyjąć plastry mięsa, osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni lub w piekarniku.
Przepis na sałatkę z książki Smak łowi Makłowicz przez Cztery pory roku. Z niewilkimi zmianami 🙂