Sok z aronii polecany jest głównie osobą z nadciśnieniem, ponieważ ma działanie obniżające ciśnienie krwi, ale w niewielkich ilościch nie zaszkodzi też osobą z prawidłowym ciśnieniem.

Wiele osób nie ma odwagi by zrobić przetwory z aronii bo jest ona bardzo cierpka. Ale jest na to sposób, o którym zaraz napiszę.

sok-z-aronii-2

Sezon na aronię jest w sierpniu i wrześniu, więc dlaczego dopiero dziś ukazuje się wpis? Ponieważ, jednym ze sposobów by aronia nie była cierpka jest jej przemrożenie w zamrażarce. Dlatego też po miesięcznym leżakowaniu owoców w zamrażarce zrobiłam sok. Słyszałam też o innych sposobach, ale nie sprawdzałam ich więc nie będę wybiegać w nieznane i nie napiszę Wam o nich, jeśli chcecie to sami poszukajcie sobie w Internecie, jakie jeszcze są sposoby na robienie przetworów z aronii.

Sok z aronii na zimę:

  • 1,5 kg owoców z aronii
  • 1 kg cukru

Dolną część sokownika napełniamy wodą, do części z sitem wkładamy zamrożone owoce i stawiamy na gazie, gotujemy (ja gotowałam chyba z 2 godziny). Przelewamy otrzymany sok do garnka, stawiamy na gazie i dodajemy cukier, ponownie zagotowujemy. W międzyczasie wyparzamy słoiczki lub buteleczki. Gorący sok przelewamy do suchych buteleczek. Zakręcamy i odstawimy dnem do góry na całą noc. Następnego dnia pasetryzujemy 10 minut.*

 

 

*pasteryzacja nie jest konieczna, ale ja dla pewności, mimo że wlewałam gorący sok jeszcze chwilę pasteryzuję.