Dziś jest Światowy Dzień Makaronu, więc na obiad musiał być makaron, nie było innej opcji. Uwielbiam makaron, wiedzą o tym chyba wszyscy. Zastanawialiście się kiedyś jakie to cudowne „narzędzie” kuchenne? Milion pomysłów na stworzenie różnych dań. Na słodko lub na słono, gotowany czy zapiekany. Niezliczona ilość możliwości łączenia składników i sosów. Dziś dzięki http://www.malma.com dowiedziłam się że jest Światowy Dzień Makaronu, a z racji tego że nie miałam żadnego innego pomysłu na obiad postanowiłam odwiedzić ich stronę i wybrać jakiś przepis.

Interesowało mnie danie szybkie, niedrogie i nie wymagające dużego wkładu pracy. Znalazłam makaron z tuńczykiem (Penne Con Tonno)

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200g makaronu Malma (rurki lub świderki)
  • 120g (1 puszka) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa

img_3397

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy tuńczyka z puszki wraz z zalewą, chwilę gotujemy, dolewamy trochę wody, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy będzie ugotowany al dente przekładamy go na patalnię z tuńczykiem, razem chwilę przesmażamy. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Zapomniałam o natce 🙂 zorientowałam się dopiero teraz że coś mi brakowało, ale i tak było pyszne.

Bardzo fajny przepis i smaczne danie. Tanie i praktycznie nie było nic do roboty, idealny obiad do przygotowania przez kobiety pracujące, gdy wraca się z pracy z mężem, dzieckiem i wszyscy są bardzo, bardzo głodni. Niecałe pół godzinki i obiad na stole. Polecam!