Lekkie i delikatne gołąbki z kapusty włoskiej to lżejsza forma tradycyjnych gołąbków z białej kapusty.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło
  • 200ml bulionu

ds-golabki-1

Przygotowanie:

Ostrym nożem wycinamy głąb kapusty i pozbywamy ją wierzchnich liści. Wkładamy ją do dużego gara, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i parzymy parę minut. Gdy liście są już miękkie, wyciągamy kapustę i pozostawiamy do okapnięcia i wystygnięcia. W tym czasie robimy farsz. Cebulę drobno kroimy, w garnku roztapiamy łyżkę masła, smażymy na nim cebulę, dodajemy mięso mielone. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy ryż.

Ryż łączymy z mięsem i cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Liście kapusty oddzielamy od siebie i rozkładamy na blacie, przecinamy idący przez środek „nerw”. Na najładniejsze liście dajemy łyżkę farszu i zwijamy.

golabki-6

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wykładamy pozostałe liście kapusty. Na liściach układamy zwinięte gołąbki, zalewamy bulionem i przykrywamy warstwą liści kapusty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 minut.

golabki-5 golabki-3

Wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzach i polewamy sosem pomidorowym.