Nie macie pomysłu na obiad? Jest długi weekend, macie gości i chcielibyscie ich zaskoczy kulinarnym popisem ale nie chcecie wydawać majątku? Podążam z pomocą. Przedstawiam Wam przepis na schab w obłędnym sosie z camembert wg przepisu Roberta Makłowicza.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 35 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500g lub 4 plastry schabu
  • łyżka masła
  • 75ml białego wytrawnego wina (ja użyłam półwytrawnego)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3-4 gałązki tymianku (ja użyłam dwie szczypty suszonego)
  • ok. 250g sera camembert
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Kotlety delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patalni na rozgrzanym maśle. Uważamy by nie przypalić masła. Gdy mięso się lekko zarumieni, zdejmujemy z patelni wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub układamy na talerzu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Chodzi o to by nie wystygły, każdy ma na to jakiś swój sposób – można naczynie żaroodporne owinąć kocem i włożyć pod kołdrę 🙂

Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso wlewamy wino, zagotowujemy. Wlewamy większość śmietanki, dodajemy tymianek i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę ser camembert oraz musztardę. Mieszamy i zagotowujemy nie przerywając mieszania. Rozrzedzamy sos resztą śmietany, trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż ser się rozpuści.

Biegniemy do łóżka po kotlety z nadzieją że są ciepłe 🙂

schab-2

Podajemy mięso polane sosem z puree zmiemniaczanym