Za mną bardzo pracowita sobota, dziś już odpoczywam 🙂 wczoraj nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, na ogół w soboty gości u nas jakiś „szybki obiad” bo jakoś tak się utarło, że ten dzień poświęcamy na sprzątanie, a popołudniu już odpoczywamy i przygotowujemy się na niedzielę, dlatego szkoda mi czasu na stanie w sobote przy garach bo i tak nie narzekam na brak zajęć.

Mam dla Was kolejny sprawdzony, szybki i łatwy przepis na pyszny obiad.

Przepis zaporzyczyłam sobie z wieczka po serku mascarpone, choć rzadko korzystam z takich przepisów, które znajdują się na różnego rodzaju opakowaniach.

Makaron był smaczny, choć przyznam że nie wybitny.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250g serka mascarpone
  • 100g wędzonego boczku
  • 300g makaronu spaghetti
  • 3 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ucieramy dwa całe jajka i jedno żółtko. Do sera mascarpone powoli dodajemy masę jajeczną, ciągle ucieramy, mieszamy aż powstanie gładka masa. Dodajemy parmezan i sól i pieprz do samku. Boczek kroimy w kostkę, smażymy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Równocześnie gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzamy go i dodajemy na patelnię z boczkiem. Dodajemy utartę masę z jajek i serka mascarpone. Wszystko delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego

fot