Za mn膮 bardzo pracowita sobota, dzi艣 ju偶 odpoczywam 馃檪 wczoraj nie mia艂am zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, na og贸艂 w soboty go艣ci u nas jaki艣 „szybki obiad” bo jako艣 tak si臋 utar艂o, 偶e ten dzie艅 po艣wi臋camy na sprz膮tanie, a popo艂udniu ju偶 odpoczywamy i przygotowujemy si臋 na niedziel臋, dlatego szkoda mi czasu na stanie w sobote przy garach bo i tak nie narzekam na brak zaj臋膰.

Mam dla Was kolejny sprawdzony, szybki i 艂atwy przepis na pyszny obiad.

Przepis zaporzyczy艂am sobie z wieczka po serku mascarpone, cho膰 rzadko korzystam z takich przepis贸w, kt贸re znajduj膮 si臋 na r贸偶nego rodzaju opakowaniach.

Makaron by艂 smaczny, cho膰 przyznam 偶e nie wybitny.

Ilo艣膰 porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudno艣ci: 艂atwe

Sk艂adniki:

  • 250g serka mascarpone
  • 100g w臋dzonego boczku
  • 300g makaronu spaghetti
  • 3 jajka
  • 2 艂y偶ki startego parmezanu
  • s贸l,pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ucieramy dwa ca艂e jajka i jedno 偶贸艂tko. Do sera mascarpone powoli dodajemy mas臋 jajeczn膮, ci膮gle ucieramy, mieszamy a偶 powstanie g艂adka masa. Dodajemy parmezan i s贸l i pieprz do samku. Boczek kroimy w kostk臋, sma偶ymy go na suchej patelni, a偶 b臋dzie chrupi膮cy. R贸wnocze艣nie gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy makaron b臋dzie ju偶 ugotowany, odcedzamy go i dodajemy na patelni臋 z boczkiem. Dodajemy utart臋 mas臋 z jajek i serka mascarpone. Wszystko delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego

fot