Zastanawiacie się co przygotować dziś na obiad?Podążam Wam z pomocą i udostępniam Wam przepis na polędwicę wieprzową w nietypowej słodko-ostrej odsłonie.

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 200g ryżu jaśminowego
  • 1 mango
  • świeża kolendra
  • 1 limonka
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Marynata:

  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego (półwytrawnego)
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub z owoców tropikalnych
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • 4 suszone morele
  • 4 suszone daktyle

Dzień wcześniej polędwicę doprawić solą i pieprzem, zamarynować. Do rondla włożyć składniki marynaty – obrany i starty imbir, sok pomarańczowy, sok z cytryny, wino, dżem, ostrą paprykę w proszku, miód i pokrojone suszone morele i daktyle. Wszystko wymieszać i zagotować, ostudzić.  Zanurzyć mięso w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Piekarnik nagrzać do 180°C wyjąć mięso z marynaty, marynatę zachować. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy lub masła i dokładnie z każdej strony obsmażyć mięso. Następnie polędwicę przełożyć na blaszkę i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjąć upieczoną polędwicę i odstawić na 7 minut, dopiero po tym czasie pokroić.

W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.

Marynatę wlać na patelnię po mięsie i zagotować. Gotować około 10 minut i w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną.

Polędwicę ułożyć na ugotowanym ryżu. Posypać pokrojonym w kostkę mango. Skropić sokiem z połowy limonki i udekorować listkami kolendry. Smacznego!

 

Przepis z http://www.kwestiasmaku.com/