Muffiny to jedne z najłatwiejszych wypieków. Przepis podstawowy można modyfikować na różne sposoby. Zaletą tych babeczek jest też to, że zawsze się udają.

Wczoraj wzięło mnie na pieczenie, więc zaprawiłam maliznę, ona zawsze chętna do pomocy, a jak już mamy do czynienia z mąką i jajkami to już w ogóle pierwsza w kuchni. Tak więc z młodą zrobiłyśmy muffiny, a żeby nie było nudno to zrobiłyśmy dwa rodzaje. Z żurawiną i z czekoladą.

Przepis muffiny żurawinowe

  • 150g masła
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 garści suszonych żurawin

Masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmieszać mleko z jajkami i rozpuszczonym masłem. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy.

Dodajemy dwie garści suszonych żurawin, mieszamy i przekładamy do foremki na muffiny.

Pieczemy 20 minut w temp. 200º

Muffiny z czekoladą robimy tak samo, tylko że zamiast żurawiny dodajemy pokrojoną czekoladę (3-4 kostki)