Czekacie na gości? Nie masz pomysłu na wieczorną przekąskę? Sugeruję zrobienie pizzy, choć jest przy tym trochę roboty, efekt jest ekstra!

Moja pizza palce lizać jest inspirowana przepisem ze strony Kwestia Smaku

Przepis na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki (z podanej ilości) oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn drożdży. Stopniowo zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodać oliwę.
  • Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  • Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Rozpłaszczyć na wysmarowanej oliwą blaszce (ciasta jest dużo więc możesz zrobić na dużej blaszce albo na dwóch mniejszych lub tortownicach. Po nakłuwać widelcem.
  • Smarujemy sosem – przepis poniżej i układamy składniki.

Sos pomidorowy – najlepszy pod słońcem!

  • 1 puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • pieprz

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć (tylko przez chwilę) drobno posiekany lub starty czosnek.
  • Dodać  pomidory z zalewą, posolić oraz doprawić szczyptą suszonego oregano, cukru i świeżo mielonego pieprzu.
  • Zagotować i gotować na małym gazie ok. 10 minut.
  • Od czasu do czasu zamieszać, można zmiksować blenderem i rozsmarować na pizzy.

Składniki – czyli to bez czego nie ma pizzy 😉

Ja na moją pizze użyłam następujących składników, ale Ty możesz użyć innych, według swoich upodobań.

  • 2 kiełbasy śląskie – pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni i przyprawą do mięsa na grilla
  • 10 pieczarek – pokroić w plastry i podsmażyć na maśle (można też dodać małą cebulę)
  • kilka zielonych lub czarnych oliwek – pokroić w plasterki
  • ser żółty – dowolna ilość, ale jak najwięcej – zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Pizze smarujemy sosem, posypujemy kiełbasą, następnie pieczarki, oliwki i dużo sera.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni i wkładamy pizze na 20 minut.

Sos czosnkowy:

  • 1 mały jogurty naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka białego serka naturalnego (gdy sos jest zbyt rzadki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • sól
  • zioła prowansalskie

Czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć, jogurt wymieszaj z majonezem i ewentualnie serkiem i chrzanem, dodaj czosnek, sól i zioła.