Lekka tarta jagodowa, pod delikatną kołderką bezy z białek, na cytrynowym spodzie dodającym nuty orzeźwienia. Idealna na letni deser.

Czas przygotowania: 25 minut +czas chłodzenia i pieczenie)
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 6-8

Cytrynowy, kruchy spód:

  • 110g masła
  • 220g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z połówki cytryny

Przygotowanie:

Masło kroimy na mniejsze części. Mąkę przesiewamy na blat, robimy w niej zagłębienie, do którego dajemy masło, żółtka, cukier puder i skórkę z cytryny. Dużym nożem siekamy składniki, następnie delikatnie zagniatamy ciasto. Nie należy wyrabiać go zbyt długo bo podczas pieczenia się skurczy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok 5mm. Wykładamy nim formę na tort, którą wcześniej należy wysmarować tłuszczem. Pieczemy z termoobiegiem w temp 170st przez około 15 minut. Studzimy.

Krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Budyń ugotować i lekko wystudzić, ciepły wlać na wystudzony spód. Odstawić.

Jagody wg uznania, ja miałam około 2 garści (mrożonych) jeśli używacie mrożonych należy je rozmrozić, lekko oprószyć mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, równomiernie rozłożyć na tarcie z budyniem.

Beza:

  • 2 białka ( z jajek, których żółtka użyliśmy do spodu tarty)
  • 100g cukru pudru

Białka ubić z cukrem na średnich obrotach miksera aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Bezę wyłożyć na wierzch ciasta, piekarnik nagrzać do 210 stopni (z włączoną górną grzałką) włożyć ciasto na 2-3 minutki aby beza ładnie się zarumieniła.