Kochani, witam Was po długiej nieobecności tutaj, osoby które obserwują mnie na IG wiedzą, że tam byłam nieco bardziej aktywna, ale też było mnie mało. W końcu jestem! Ze sporym bagażem nowych wpisów dla Was 🙂

Na początku chcę Wam napisać o tym że w lipcu pochłonęły mnie przetwory i choć wcale nie zrobiłam tego dużo to jednak zajęło mi to dość sporo czasu, a to jeszcze nie koniec.

W lipcu obchodzi urodziny ktoś tak wspaniały i skromny jak ja 😉 więc będzie też przepis na super szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia, które przyrządziłam z tej okazji oraz przepis na szybki schab z cytrynami, który też okazał się smacznym zaskoczeniem, bo powiem szczerze, że na początku nie potrafiłam zrozumieć jak schab i cytryny? Dopiero jak zasmakowałam tej potrawy okazało się, że rzeczywiście jest dobry a nawet całkiem „lekki” więc idealny na letnie dni.

Zacznijmy od początku, dziś napiszę Wam o przetworach, podam przepisy na przetwory, które przygotowałam. Kto jeszcze tak jak ja, przygotowuje latem zapasy na zimę?

Otrzymałam 7kg cukinii hmm co z tym zrobić, pomyślałam, przecież to straszne ilości. Z pomocą przyszedł mi mąż i kilka zaniósł chętnym z pracy więc mi zostało jej znacznie mniej, akurat żeby zrobić sałatkę i za pasteryzować sobie na leczo 🙂 zimą ciężko o takie warzywa, a jak już są to nie chcę wiedzieć czego użyto do ich wyhodowania. Teraz mam pewność, że nie będziemy jeść chemii, tylko swojskie cukinie. Można ich użyć do leczo, do warzywnej zapiekani albo do zupy. Np do zupy-kremu z cukini, o którym pisałam już tutaj

PASTERYZOWANA CUKINIA NA ZIMĘ

  • cukinia  – wg uznania, ja zrobiłam z jednej średniej, nawet nie wiem ile ważyła

Do każdego słoika:

  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 kuleczka pieprzu czarnego
  • kawałek liścia laurowego

Cukinie obrać, wydrążyć i pokroić w niewielką kostkę, włożyć do słoików z przyprawami i zalać wodą, pasteryzować około 15-20 minut, odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

SAŁATKA NA ZIMĘ Z CUKINII I OGÓRKÓW

  • 1 kg cukinii
  • 0,5 kg ogórków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju lub oliwy

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Składniki na zalewę zagotować.

Cukinie obrać, wydrążyć, pokroić na nieduże kawałki, ogórki umyć pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce do ogórków, papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, marchew w plastry lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ząbki czosnku drobno posiekać, warzywa przełożyć do dużej miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, polać olejem, zalać zalewą, wymieszać i pozostawić na 2 godziny. Przełożyć do czystych słoików i pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

SAŁATKA Z CUKINII

  • 4 kg cukinii
  • 4 duże cebule
  • 4 czerwone papryki

Cukinię i paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.

Zalewa:

  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 ząbki czosnku

Zalewę zagotować. Wystudzić.

Warzywa przełożyć do miski i zalać zalewą, zostawić na 1 godzinę. Przełożyć do czystych słoików i pasteryzować 10-15 minut. Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

*można przygotować z połowy porcji

W tym miejscu, przypomnę jeszcze przepis z zeszłego roku na ketchup z cukinii, który okazał się też smacznym dodatkiem do mięs, na kanapkę itp przepis znajdziecie tutaj