Szybki i smaczy pomysł na obiad.

Szpinak, w ostatnich latach cieszy się dość dużą popularnością na naszych stołach, dań z tym zielonym warzywem jest sporo, przyrządzany w inny sposób niż robiły to nasze babcie, trafi w podniebienia wyszukanych smakoszy oraz naszych milusińskich.

Przedstawię Wam dziś mój przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowych.

  • 400g makaronu
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub około 500g świeżego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100ml śmietany 30%
  • 100 ml śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonialnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • żółty ser tarty do posypania (opcjonalnie)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelnię lub do dużego garnka dajemy olej kokosowy, następnie wrzucamy cebulę żeby się zeszkliła, dadajemy czosnek, mieszamy i chwilę smażymy. Wrzucamy liście szpinaku i dusimy około 5 minut, następnie wlewamy obie śmietany, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Polewamy sokiem z cytryny mieszamy i łączymy z makaronem.

Przekładamy na talerze i posypujemy serem, podajemy.