Przepis na placek po węgiersku, inny niż wszystkie bo taki po mojemu, wyszło pysznie i niepowtarzalnie. Wariacje w kuchni nie są moją mocną stroną bo zawsze obawiam się, że danie nie będzie nadawać się do niczego, a tym bardziej do zjedzenia, więc w kuchni staram się być raczej ostrożna i działać według jakiś schematów, ale czasem są takie dni, kiedy mam ochotę zaszaleć i ku mojemu zdziwieniu wychodzi smacznie i kolorowo.

Składniki

  • 500g szynki wieprzowej (można też użyć łopatki lub schabu)
  • 500ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz,
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 1 mała puszka mieszanki warzywnej Mexico Bounduelle
  • 2 suszone grzyby (opcjonalnie)
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • oliwa z oliwek lub masło

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy lub masła, podsmażyć mięso, zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, dodać pokorojoną w kostkę cebulę i dusić mięso około 30 minut aż będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę mieszanki warzyw, przyprawić ostrą i słodką papryką w proszku oraz rozmarynem, opcjonalnie można dodać 2 suszone grzybki. Całość zagotować i dusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać wody.

Placki ziemniaczane:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, składniki dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, piec placki wielkości patelni.

Na talerzu położyć placek ziemniaczany i polać gulaszem mięsno-warzywnym, podawać z łyżką śmietany i posiekaną pietruszką