Każdy je zna i chyba każdy lubi, można je podawać na słono z różnymi sosami, kwaśną śmietaną lub na słodko ze śmietaną/twarogiem i cukrem, z konfiturami albo z musem jabłkowym. Przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom – dzieciom.

Składniki:

Na 8 placków

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Odlać namiar wody.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej i formować placki, piec z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przykładowy sposób podania:

Staropolski sos pieczarkowy