Sos pieczarkowy wg przepisu staropolskiego nie różni się zbyt mocno od tego naszego współczesnego, jedyna różnica jaką dostrzegam to to, że cebulę i pieczarki dusi się w wodzie a nie podsmaża na tłuszczu… a mówią, że kuchnia staropolska jest ciężkostrawna i tłusta. Ten przepis jest świadectwem na to, że nie każda potrawa z kuchni staropolskiej jest niezdrowa.

Sos pieczarkowy:

  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 250 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany 18%
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek. Zalać 250 ml wody. Dusić pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Mąkę dokładnie rozrobić w odrobinie wody, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i całość wlać do garnka z pieczarkami i cebulą. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

SPOSÓB PODANIA:

Jako dodatek do mięs, placków ziemniaczanych, kopytek.