Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: do 30 minut

Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g pieczarek
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 18%

 

  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki *
  • kilka kropel soku z cytryny*

*opcjonalnie

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać serek mascarpone, gotować ciągle mieszając, aż serek się rozpuści. Kolejno dodać śmietanę i wszystko razem dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z sosem, ułożyć na talerzach i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać bezzwłocznie.

Smacznego!