Czy czasem zdarza się Wam, że najdzie Was ogromna ochota na coś słodkiego a w domu nic nie ma?

Właśnie niedawno znalazłam się w takiej sytuacji, przeszukałam wszystkie szafki i słodyczowe skrytki i nic nie znalazłam, mąż też zagadywał o czymś słodkim, nawet Lilka pytała o ciasto. Ciasta nie było, ale był deser i to bardzo szybki w przygotowaniu, łatwy i tani.

Składniki:

  • 500 ml  mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 puszka wiśni w syropie
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • bita śmietana *

*opcjonalnie

Przygotowanie:

Budyń gotujemy wegług przepisu na opadkowaniu, można dodać cukier. Gotowy budyń przelewamy do wysokich szklanek, na wierzch łyżką kładziemy porcję wiśni w syropie, i posypujemy startą czekoladą. Można też najpierw na wiśnie wyłożyć łyżkę lub dwie bitej śmietany i posypać wiórkami czekoladowymi.

Podajemy 🙂