Kolejny przepisz książki Jamie’go Oliver’a „5 Składników” dziś serwuję makaron z tuńczykiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • 500 g makaronu muszelki*
  • 1 mały słoiczek kaparów
  • 250g pomidorków koktajlowych*
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie

Podane składniki wystarczą na 3 porcje dla osób dorosłych + 1 porcję dla dziecka

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ja użyłam makaronu kokardki*. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy kapary, odkładamy je na bok i na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone na ćwiartki lub połówki pomidorki, ja użyłam pomidorków daktylowych* bo kaktajlowych nie było w sklepie, dodajemy oregano oraz tuńczyka. Tuńczyka miałam w kawałkach w oleju roślinnym. Wlewamy dwie chochelki wrządku z garnka, w którym gotuje się makaron i gotujemy tak długo, jak makaron.

Odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron rozkładamy na talerze, posypujemy odłożonymi kaparami i oprószamy oregano, skrapiamy odrobiną oliwy i podajemy.

Muszę przyznać, że to kolejny przepis z tej książki, który w 100% trafił w moje kubki smakowe 🙂