Fit babeczki z muesli wyglądają i smakują jak deser, ale dodatek muesli, jogurtu naturalnego i banana, sprawia że są zdrowe i pożywne dzięki czemu, można je też jeść na śniadanie.

Składniki:

Na 12 babeczek:

  • 200g mąki pszennej lub żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru trzcinowego lub białego
  • 50g muesli
  • 1 banan
  • 3 jajka
  • 110g roztopionego masła
  • 1 mały jogurt naturalny

Na krem maślany:

  • 75g masła
  • 175g cukru pudru
  • kilka malin mrożonych, aby zabarwić krem na różowo (ja dodałam 3 maliny)
  • aromat waniliowy

W wersji fit można podać babeczki bez kremu.

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i muesli. W osobnej misce wymieszać jajka z jogurtem naturalnym i masłem. Banan rozgnieść widelcem. Składniki „mokre” połączyć z „suchymi” dodać banan i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami, łyżką nakładać ciasto do każdej papilotki. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Wyjąć babeczki w pieca, ostudzić i przygotować krem.

Masło ubić na miękką masę, dodać cukier puder, wymieszać, dodać aromat z wanilii i kilka malin wszystko wymieszać. Krem włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki, ozdobić babeczki.