Od czasu gdy przeszłam na dietę bezmleczną, ze względu na podejrzenie uczulenia na białko mleka krowiego, które wystąpiło u Janka, szukam alternatyw na zamianę nabiału na inne produkty. Jest to niesamowite wyzwanie w kuchni ponieważ bardzo dużo potraw zawiera śmietanę, mleko, ser, itp..

Dziś na obiad serwowałam wegański makaron ze szpinakiem. Dlaczego wegański? Bo nie ma tu ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego.

Składniki:

  • 200g makaronu z pszenicy durum
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g szpinaku
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól
  • 1 łyżka masła roślinnego

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony czosnek, chwilę smażyć i dodać szpinak, smażyć kilka minut. Dodać mleczko kokosowe sól i pieprz cytrynowy.

Sos szpinakowy połączyć z makaronem i dokładnie wymieszać.