Sól w naszej diecie

Każdy wie, że nadmiar spożywania soli niesie za sobą niepożądane skutki, ale czy rzeczywiście staramy się jej unikać? Dopuszczalnie można spożywać 5g soli na dzień, badania natomiast wykazały, że Polak przeciętnie spożywa 10g a więc dwukrotność dopuszczalnej wartości. Faszerujemy solą również nasze dzieci. Chcesz się dowiedzieć jaki wpływ ma sól na nasz organizm i na nasze zdrowie? Jakie są dopuszczalne normy spożywania soli u dzieci i dorosłych? Jak wypadły badania na temat wpływu soli na nasz organizm przeprowadzone przez niemieckich naukowców oraz czym zastąpić sól? Odpowiedzi znajdziesz w tym wpisie

Wpływ soli na nasze zdrowie

Sól zatrzymuje wodę w organizmie, powoduje opuchnięcia właśnie z powodu nadmiaru wody. Nie wiem czy mieliście kiedyś zbyt dużo wody w organizmie, mi zdarzyło się to po ciąży, uczucie było straszne, miałam wrażenie że popęka mi skóra na nogach, były one nabrzmiałe, ciężkie, opuchnięte. A teraz pomyśl sobie, że całe ciało takie jest i masz wrażenie, że zaraz pękniesz jak balon, masz wrażenie że w Twoim ciele nie ma już miejsca, jest pełne, napompowane i nabrzmiałe.

Nadmiar soli w organizmie to również podwyższenie ciśnienia tętniczego prowadzące do nadciśnienia. Nadciśnienie to już jest choroba, którą trzeba leczyć. Musimy przejść na dietę i nasze życie zaczyna się trochę komplikować. Nadciśnienie tętnicze to choroba przewlekła, tego się już nie da wyleczyć, już do końca życia będziemy musieli brać tabletki a dodatkowo jesteśmy w grupie ryzyka jeśli chodzi o zachorowanie na inne choroby. Nadmiar soli to również zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby układu naczyniowo-sercowego, nadmiar soli obciąża i upośledza pracę nerek, prawdopodobnie może powodować też nowotwory żołądka, cukrzycę typu II, udary. Wypłukuje wapń z organizmu i prowadzi do osteoporozy.

Dopuszczalne normy spożywania soli

Badania podają, że przecietny Polak spożywa około 10 g soli na dzień, niektóre źródła podają, że nawet 15g gdzie dopuszczalna ilość to 2-5g. Te dane mówią same za siebie. zobaczcie jak bardzo przekraczamy normy. Niemowlę powinno spożywać nie więcej niż 0,9g soli dziennie czyli w ilości zawartej na czubku noża. Małe dziecko do 3 roku życia niecałe 2g czyli ćwierć łyżeczki. Pod uwagę bierzemy nie tylko to co dodajemy do dań, ale również ilość soli, która się już w danych daniach znajduje, dlatego w diecie niemowlaka w ogóle nie powinniśmy stosować soli a w diecie małego dziecka ograniczyć używanie soli do zbędnego minimum.

Raport badań wpływu soli na organizm

Niemieccy naukowcy zbadali wpływ soli na organizm. Badania zostały przeprowadzone na myszach oraz 10ciu ochotnikach. Wykazały, że myszy u których w diecie znajdowało się dużo soli gorzej radziły sobie z infekcjami nerek oraz ogólnoustrojowymi infekcjami. Tak samo wyszły badania przeprowadzone na ochotnikach w wieku 20-50 lat – neutrofile radziły sobie gorzej z infekcjami niż przed badaniem. Naukowcy sądzą, że sól uszkadza układ odpornościowy na dwa sposoby. Po pierwsze, gdy spożywamy za dużo soli, uwalniane są hormony, które pomagają ją wydalić, wśród tych hormonów są glukokortykoidy, które tłumią układ odpornościowy. Po drugie w nerkach gromadzi się mocznik, który zaburza pracę neutrofilów.

Czym zastąpić sól

Sól można zastąpić świeżymi listkami warzyw oraz ziołami.

Dania mięsne:

  • wołowina – liść laurowy, majeranek, szałwia, tymianek, gałka muszkatołowa
  • cielęcina – liść laurowy, oregano, majeranek, imbir
  • drób – majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek, imbir
  • ryby – koperek, majeranek, papryka, sok z cytryny

Warzywa:

  • marchew – rozmaryn, szałwia, majeranek, cynamon
  • ziemniaki – majeranek, natka pietruszki, imbir, szałwia
  • dynia – cynamon, gałka muszkatołowa, imbir
  • pomidory – bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek

Wpływ soli na zdrowie

Oczywiście sól ma też dobre działanie na nasz organizm ze względu na zawartość chlorku sodu. Pierwiastek ten znajduje się w naszym organizmie. Przy udziale chlorku sodu regulowane jest m.in objętość płynów ustrojowych, równowaga kwasowo-zasadowa oraz normalne funkcjonowanie komórek. Dzienne zapotrzebowanie sodu wynosi jedynie 0,2-0,5 g na dzień według WHO spożycie 2g soli jest w stanie zaspokoić to zapotrzebowanie. Stosując się do norm spożycia soli czyli w ilości od 2-5g na dzień nie musimy się martwić, że doprowadzimy do niedoboru chlorku sodu.

Inne moje wpisy

Dlaczego warto jeść awokado

Wpis powstał na podstawie informacji z następujących źródeł

https://1000dni.pl/1-rok-zycia/sol-skladnik-ktory-nalezy-ograniczac?gclid=Cj0KCQjwreT8BRDTARIsAJLI0KI9zL-MwGFZx8eDNQkeMblibTUNYzLQgeAVjBY8bJNW8rhidKJCbdEaAtLpEALw_wcB

https://zywienie.abczdrowie.pl/zywienie

Gazeta Yoga&ayurveda wiosna nr 2/2020

Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close