Dziś przygotujemy dżem czereśniowy z nutą wanilii. Smak lata zamknięty w słoiku. Przetwory to świetny sposób na zatrzymanie lata i rozkoszowanie się nim w zimowe dni.
Dżem czereśniowy to jeden ze sposobów, w jaki można zachować smak lata na zimę.

Przygotuj:
- czereśnie, najlepiej prosto z drzewa, naturalne i bez chemii. Wybierz soczyste, mocno czerwone owoce ( te bardziej czerwone są słodsze)
- cukier
- cytryna
- laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
- czyste, wyparzone i wysuszone słoiki z dopasowaną nakrętką
- karteczki lub naklejki na słoiki z napisem Dżem czereśniowy z nutą wanilii
- bleneder
- garnek
- drylownica ( jeśli masz) jeśli nie masz można wydrylować czereśnie ręcznie
- waga
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych czereśni
- 200 g cukru
- sok z 1 cytryny
- laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Czereśnie wydryluj za pomocą drylownicy lub ręcznie. Odważ 1 kg wydrylowanych czereśni. Przełóż czereśnie do garnka i zasyp 200g cukru. Odstaw na godzinę by czereśnie puściły sok. Po tym czasie garnek ustaw na kuchence i zacznij gotować czereśnie, dodaj sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz 1 opakowanie żelfix 2:1 lub 3:1 wszystko razem wymieszaj. Gotuj dżem około 30 minut, mieszaj go co kilka minut.
Po 30 min wyłącz palnik i mieszaj dżem jeszcze chwilę do momentu zniknięcia piany. Gotowy dżem przełóż do słoików – możesz to zrobić za pomocą chochli. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem aż do wystygnięcia.

Z czym można jeść dżem czereśniowy
Oto kilka pomysłów do których możesz wykorzystać dżem czereśniowy:
- naleśniki tylko z dżemem lub np z serem ricotta i łyżką dżemu
- jogurt naturalny z granolą i dżemem
- tosty na słodko z dżemem
- owsianka
- sernik
Jeśli wypróbujesz przepis daj znać. Napisz z czym najbardziej lubisz jeść dżem czereśniowy. A może masz swój sekretny dodatek? Podziel się bo wspólne gotowanie – nawet wirtualne – smakuje podwójnie