Faszerowane ogórki – lekka przystawka na lato

39

To przestawka, która wygląda ciekawie i oryginalnie, robi sią są bardzo szybko. Podany przepis można modyfikować na wiele sposobów. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak możesz dodać ząbek czosnku lub odrobinę papryczki chili (lub pasty chili).

Nadaje się na rodzinne spotkania w ogrodzie, jako przystawka na grill lub zdrowa przekąska do lunchboxa. Świeżość ogórka sprawia, że całość jest wyjątkowo lekka i orzeźwiająca.

Faszerowane ogórki – przepis

Składniki:
  • 1 lub 2 ogórki sałatkowe
  • opakowanie tłustego twarogu
  • 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: pomidorki do dekoracji i podania
Przygotowanie:

Do miski daj twaróg oraz ser pleśniowy – możesz go rozkruszyć, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodaj sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać też czosnek lub papryczkę chili jeśli chcesz uzyskać intensywny smak.

Ogórka umyj, obierz, pokrój na kawałki około 1-2 cm wydrąż nasiona. Możesz go też pokroić wzdłuż na “łódeczki” Nadziej ogórka przygotowanym farszem serowym. Udekoruj plastrami ogórka lub pomidorkami i podawaj.

Rada:

Wybieraj ogórki twarde, o intensywnym zielonym kolorze – najlepiej sprawdzą się te, które nie mają jeszcze w pełni rozwiniętych nasion. Są wtedy chrupiące i mają więcej miejsca na farsz.

Jeśli zrobisz ten przepis, daj znać jak smakował.

Słowa kluczowe: przepis na przystawkę, szybka przekąska, nadzienie z twarogu, świeże ogórki, ser pleśniowy, lekka przekąska, przekąska na lato

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close