Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Nalewka mandarynkowa
Czas przygotowania
10
minuty
minut
20
dni
d
Sprzęt
Słoik litrowy
deska do krojenia
nóż
łyżka
Składniki
10
sztuk
mandarynek
500
ml
wódki
1
laska
cynamonu
2
gwiazdki
anyżu
2
łyżki
miodu
2
łyżki
cukru trzcinowego
Instrukcje
Mandarynki szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na ćwiartki lub grubsze plasterki
Pokrojone mandarynki dajemy do słoika. Dodajemy cynamon, anyż, miód i cukier.
Zalewamy wódką. Słoik zakręcamy, wstrząsamy.
Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Codziennie należy wymieszać nalewkę.
Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez gazę dokładnie wyciskając sok z mandarynek.
Rodzaj:
Drinks, Napoje, Nalewka, Alkohol
Tagi:
nalewka, mandarynka, święta, Boże_Narodzenie