Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Danie idealne na deser, ale też można podać na obiad, z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.

Ryż zapiekany w piekarniku z jabłkiem i cynamonem to pyszne i sycące danie.

ryż zapiekany z jabłkiem

Przepis pochodzi z książki “Cukiernia Lidla” przepisy mistrza Pawła Małeckiego, ale trochę go zmodyfikowałam więc różni się od oryginału

Składniki:

  • 200g ryżu
  • 600 ml mleka co najmniej 2%
  • szczypta soli
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mleko zagotuj i dodaj szczyptę soli, Następnie dodaj ryż. Gotuj 15-20 minut, często mieszając (ryż powinien lekko się rozgotować). Garnek z ugotowanym ryżem przykryj i odstaw na około 30 minut.

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj jabłka, cukier i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do uprażonych jabłek dodaj łyżeczkę cynamonu. Naczynia żaroodporne wysmaruj masłem, napełnij ryżem a na wierzch ułóż prażone jabłka.

Ryż zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (bez termoobiegu) przez 20 minut.

Zapieczony ryż można udekorować bitą śmietaną

ryż zapiekany

 

Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close