Grill. Jak zdrowo grillować

925

Grill – jak to robić by było pysznie i zdrowo, jakiego sprzętu najlepiej użyć, dwa przepisy na potrawy z grill.

Przyjęło się, że majówka jest terminem rozpoczynającym sezon grillowy. W tym roku sezon ten trochę się opóźnił, ze wzglądu na pogodę, jak wiadomo wiosna i lato kazały na siebie długo czekać. U nas rozpoczęciem sezonu grillowego był długi weekend czerwcowy, grillowaliśmy prawie codziennie. A jak to robić, żeby było zdrowo? Jakie potrawy grillować by czuć się lekko i by było smacznie?

Zdrowy grill od A do Z

Zadbaj o prawidłowe rozpalenie grilla

Tak, już samo rozpalenie grilla ma znaczenie i wpływ na nasze zdrowie. Do rozpalenia grilla najlepiej używać brykietu lub węgla drzewnego z drzew liściastych bez żywicy. Do rozpalenia grilla najlepiej używać specjalnej rozpałki, a unikać należy papieru, kartonów, kolorowych gazet, itp. Należy odczekać 30-40 minut, aż węgiel się spali i powstanie na nim warstwa popiołu – to odpowiedni czas by zacząć grillować potrawy.

Czy wiesz, że…

Coraz bardziej popularne stają się grille gazowe? Mają one niewiele wspólnego z tradycyjnym grillem, ale takie grillowanie jest zdrowsze i tańsze! Grillowanie tradycyjne charakteryzuje się tym, że podpalamy węgiel, czekamy aż ulegnie on spaleniu i dopiero wtedy kładziemy na ruszt potrawy. Potrawy mogą być odymione co może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Natomiast jeśli chodzi o grille gazowe działają one podobnie do kuchenki gazowej, mamy palniki dzięki którym ustawiamy wielkość płomienia a tym samym szybkość przygotowania jedzenia, im więcej palników lub większy płomień tym szybciej gotowe jedzenie.

Sprzęt na grill

W tym roku mieliśmy okazję wypróbować nowy sprzęt. Do naszych akcesoriów dołączyły łopatka i patelnia. Oba te sprzęty sprawdziły się świetnie. Łopatka Baron firmy Broil King jest wykonana jakościowo że stali nierdzewnej. Podoba mi się to, że ma długą silikonową rączkę dzięki czemu zachowujemy bezpieczny odstęp od rusztu i paleniska minimalizując tym sposobem ryzyko poparzenia się. Długość części roboczej 20cm.

Łopatka Baron Broil King

Patelnia do grillowania warzyw i ryb to hit. Serio. Pierwszy raz miałam do czynienia z takim sprzętem ale już pożałowałam, że nie poznałam tego wcześniej. Nasza patelnia jest firmy Weber ma wymiary szerokość 44,2 cm długość 30 cm i wysokość 3,6 cm więc jest dość spora. Sprawdza się super. Jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Nadaje się do grillowania filetów ryb i warzyw. Dzięki małym otworom potrawy są nasycone aromatem dymu z grilla co nadaje im wyjątkowy charakter smaku.

Patelnia do grillowania

Przepis na grillowanego łososia

Łosoś to ryba przez nas uwielbiana. Dlaczego? Bo zawsze smakuje pysznie a nie wymaga wiele pracy i obróbki. Łososia umyłam, odcięłam skórkę i doprawiłam tylko sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawinęłam w folię aluminiową i ułożyłam na patelni do grillowania.

Przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami i serem mozzarella

Odcinamy górę z papryki. Na spód sypiemy trochę soli i majeranek, następnie wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i ser mozzarella pokrojony w kostkę, znów odrobina soli i majeranku oraz druga warstwa pieczarek i mozzarelli. Tak przygotowaną paprykę zawijamy w folię i układamy na tacy do grillowania.

*do przepisu użyłam twardej mozzarelli w kostce

Czyszczenie grilla i rusztu

To jest ten mniej przyjemny temat jeśli chodzi o grillowanie – trzeba później wszystko posprzątać. Nie ukrywam, że mycie rusztu nie należy do moich ulubionych czynności. Nie lubię szorować zaschniętego tłuszczu. Na szczęście mam okazję wypróbować płyn do czyszczenia rusztu firmy Weber. Preparat nadaje się do czyszczenia rusztów ze stali oraz żeliwnych. Po rozpyleniu wytwarza drobną mgiełkę co ułatwia czyszczenie. Płyn rozpuszcza tłuszcz i zalegające na ruszcie resztki jedzenia. Innowacyjna butelka z pompką pozwala na spryskiwanie powierzchni rusztu pod każdym kątem.

Płyn do czyszczenia rusztu Weber

Relaks w trakcie grillowania

Zarówno my jak i nasi znajomi jesteśmy zwolennikami dobrej kawy dlatego nasze grillowanie rozpoczyna się od dobrej kawy. A dobra kawa to nie tylko świeżo zmielone ziarna ale też odpowiedni sposób parzenia. I choć na co dzień wolę zwykłą kawę parzoną, zalaną wrzątkiem – bo tak szybciej. To w czasie przyjęcia, którym również jest grillowanie wolę kawę z ekspresu bo po pierwsze jest smaczna, po drugie nie ma fusów a po trzecie nie trzeba stać i pilnować tylko ustawić odpowiednią opcje i kawa robi się sama. Polecam Wam ekspresy do kawy, które pozwolą Wam każdego dnia albo od święta delektować się aromatyczną kawą. A jak już jesteśmy w temacie kawy to ostatnio bardzo zasmakowałam mi kawa ziarnista Impressa Blend jest delikatna i kremowa.

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Decofire dziękuję za możliwość współpracy oraz za sprzęt który otrzymałam

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close