Zimą chętnie będziemy wspominać smaki lata a pomogą nam w tym przetwory. Dziś przygotowałam bazę na zupę botwinkową.
Z podanych ilości składników wyszły mi 2 słoiki o pojemności 500 ml. Słoiki i pokrywki myjemy i odstawiamy do wyschnięcia.
Składniki
Przygotuj składniki:
Na zalewę:
- 1,25 l wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 5 łyżek octu 10%
Składniki zalewy należy zagotować a następnie pozostawić do ostygnęcia.
Ponadto należy przygotować:
- 5-6 niedużych buraków z liśćmi
- 2 liście laurowe (po 1 do każdego słoika)
- 4 ziela angielskie ( po 2 do każdego słoika)
- 4 ząbki czosnku ( po 2 do każdego słoika)
- pęczek koperku
Przygotowanie
Buraki i liście dokładnie myjemy. Odcinamy liście od buraków. Buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Liście i łodygi kroimy na około 1-2 cm kawałki. Czosnek obieramy. Koperek drobno kroimy. Na dno słoików dajemy pokrojone buraczki, następnie liście i łodygi, na samą górę dajemy koperek. Do słoików wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki i wlewamy wodę, tak aby sięgała mniej więcej do połowy słoików. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy, gdy woda się zagotuje pasteryzujemy słoiki 15-20 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy i ustawiamy na suchej ścierce do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Odwracamy słoiki i sprawdzamy czy nie przeciekają gdy jesteśmy pewni, że słoiki są dobrze za pasteryzowane wynosimy je do spiżarki lub piwnicy. Gotowe 🙂 Tak przygotowaną bazę możemy wykorzystać do przygotowania zupy botwinkowej lub sosu z botwinki.