Botwinka do słoików na zimę

735

Zimą chętnie będziemy wspominać smaki lata a pomogą nam w tym przetwory. Dziś przygotowałam bazę na zupę botwinkową.

Z podanych ilości składników wyszły mi 2 słoiki o pojemności 500 ml. Słoiki i pokrywki myjemy i odstawiamy do wyschnięcia.

Składniki

Przygotuj składniki:

Na zalewę:

  • 1,25 l wody
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • 5 łyżek octu 10%

Składniki zalewy należy zagotować a następnie pozostawić do ostygnęcia.

Ponadto należy przygotować:

  • 5-6 niedużych buraków z liśćmi
  • 2 liście laurowe (po 1 do każdego słoika)
  • 4 ziela angielskie ( po 2 do każdego słoika)
  • 4 ząbki czosnku ( po 2 do każdego słoika)
  • pęczek koperku

Przygotowanie

Buraki i liście dokładnie myjemy. Odcinamy liście od buraków. Buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Liście i łodygi kroimy na około 1-2 cm kawałki. Czosnek obieramy. Koperek drobno kroimy. Na dno słoików dajemy pokrojone buraczki, następnie liście i łodygi, na samą górę dajemy koperek. Do słoików wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki i wlewamy wodę, tak aby sięgała mniej więcej do połowy słoików. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy, gdy woda się zagotuje pasteryzujemy słoiki 15-20 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy i ustawiamy na suchej ścierce do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Odwracamy słoiki i sprawdzamy czy nie przeciekają gdy jesteśmy pewni, że słoiki są dobrze za pasteryzowane wynosimy je do spiżarki lub piwnicy. Gotowe 🙂 Tak przygotowaną bazę możemy wykorzystać do przygotowania zupy botwinkowej lub sosu z botwinki.

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close