Walentynki – święto zakochanych, które w Polsce jest coraz częściej i coraz huczniej obchodzone. My w tym roku też obchodzimy, rodzinnie razem z dziećmi. Z tej okazji przygotowałam walentynkowe babeczki, talerz ze słodkościami oraz udekorowałam trochę dom głównie ze względu na dzieci, które napewno bardzo się ucieszą.
Chcę podzielić się z Wami przepisem na te walentynkowe muffinki.
Walentynkowe babeczki
Składnik:
- 125 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do miski włożyć masło i zacząć mieszać w robocie kuchennym na małych obrotach, dodać cukier i wciąż mieszać aż powstanie puszysta masa. Dodać jajka. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do ciasta ciągle mieszając. Na koniec dodać mleko, wymieszać. Blaszkę na muffiny wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do papilotek ( około 2 łyżki do jednej papilotki) włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
W między czasie przygotować krem
Krem z mascarpone
Składniki:
- 500 ml śmietany 36 %
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę i serek mascarpone mocno schłodzić. Do miski wlać schłodzoną śmietankę i ubijać na małych obrotach, dodać cukier, następnie po łyżce dodawać schłodzony serek mascaropne. Zwiększyć obroty i ubijać około 15 minut aż krem będzie bardzo gęsty. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować upieczone i wystudzone babeczki.
Dodatkowo:
Dodatkowo babeczki można ozdobić żelkami, żelkami serduszkami, perełkami, posypką lub piankami.
Zachęcam do wykorzystania przepisu. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko. Jeśli je udekorujecie walentynkowymi żelkami będą się naprawdę cudownie prezentować na stole.