Niewiarygodnie szybki i łatwy przepis na coś słodkiego.

Składniki:

na 6 porcji

  •  ciasto francuskie (np. z Biedronki)
  • 3-4 gruszki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 30g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, chwilę smażyć, dodać płatki migdałowe, jeszcze przez chwilę trzymać na gazie ciągle mieszając, aż płatki lekko się zarumienią. Zdjąć z gazu i odstawić do wystygnięcia.

Gruszki pokroić w drobną kostkę.

Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie tępą stroną noża podzielić na skos (tak żeby każdy kwadrat był podzielony na dwa trójkąty, tak jak widać na zdjęciu) jeden trójkąt ponacinać.

Na drugą część, tą nieponacinaną, położyć porcję płatków i gruszki. Bok posmarować jajkiem i złożyć na pół, krawędzie docisnąć widelcem ( w ten sposób mamy pewność że ciasto jest dobrze sklejone, a jednocześnie otrzymujemy dekoracyjny wzór brzegów).

Rożki smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, zachowując odstęp. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.