Rozgrzewająca zupa krem z marchewki – przepis
Mam wrażenie, że jak już jest po świętach to wszyscy zaczynają myśleć o wiośnie tak jakby Boże Narodzenie było wyznacznikiem końca zimy a przecież to dopiero początek. Styczeń jest właśnie taką zimową kumulacją, centrum zimy. Mamy ujemne temperatury, mroźne poranki, śnieg. Na początku roku wyjeżdżamy na ferie w góry lub szalejemy z dziećmi na śniegu w ogrodzie. Po takich wojażach dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i właśnie w takich okolicznościach powstał ten przepis. Dziś rano przywitał nas obraz prawdziwej mroźnej i śnieżnej zimy. Drzewa były tak obsypane, że na gałązkach było kilka milimetrów białego puchu. Jak w bajce.
Zupa krem z marchewki
Zupa krem z marchewki
Pyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki z ziemniakami idealna na zimowy obiad
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 5 marchewek
- 4 ziemniaki
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
- śmietana 18%
W garnku rozgrzać oliwę i masło. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać przyprawy – curry, kurkumę i imbir i całość smażyć przez minutę.
Marchew i ziemniaki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka. Chwilę przesmażyć i zalać ciepłym bulionem. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut aż warzywa zmiękną.
Dodać mleczko kokosowe i wymieszać, zdjąć z gazu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z groszkiem ptysiowym i kleksem kwaśnej śmietany.