Lubicie łososia? Ja uwielbiam i uważam, że to jedna z najlepszych ryb. Co więcej, łosoś jest przepyszny w każdej odsłonie, nawet jeśli przyprawilibyśmy go tylko solą i cytryną, wyszedłby pyszny. To urok tego różowego, miękkiego, delikatnego mięsa.

Łosoś z oregano i kurkumą, podawany z młodymi ziemniaczkami i zieloną fasolką szparagową

Palce lizać.

Składniki:

  • 300-400 g łososia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa

Przygotowanie:

Odciąć skórkę z łososia, umyć, włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy, delikatnie wymieszać i natrzeć rybę marynatą, odstawić na kilka minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.

Propozycja podania:

Ziemniaki, młode ziemniaczki, frytki, kasza, zielona fasolka szparagowa.