Lubicie łososia? Ja uwielbiam i uważam, że to jedna z najlepszych ryb. Co więcej, łosoś jest przepyszny w każdej odsłonie, nawet jeśli przyprawilibyśmy go tylko solą i cytryną, wyszedłby pyszny. To urok tego różowego, miękkiego, delikatnego mięsa.
Łosoś z oregano i kurkumą, podawany z młodymi ziemniaczkami i zieloną fasolką szparagową
Palce lizać.
Składniki:
- 300-400 g łososia
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
- łyżeczka oregano
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa
Przygotowanie:
Odciąć skórkę z łososia, umyć, włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy, delikatnie wymieszać i natrzeć rybę marynatą, odstawić na kilka minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Propozycja podania:
Ziemniaki, młode ziemniaczki, frytki, kasza, zielona fasolka szparagowa.
