Gdy spotkam w sklepie nietypowy produkt to muszę go kupić i wypróbować. Tak już mam. Motywuje mnie to do eksperymentowania w kuchni, szukania nowych smaków i tworzenia nietypowych dań. Tak też było gdy ostatnio w sklepie natknęłam się na czarną soczewicę.

Przyszłam do domu i praktycznie od razu zabrałam się za przygotowanie danie z tym nowym, ciekawym składnikiem.

Należy podkreślić, że czarna soczewica należy do najzdrowszych ponieważ zawiera dużo antyoksydantów. Beluga (tak też nazywa się czarną soczewicę) oprócz bogatych właściwości odżywczych posiada również dużo witamin.

Wiadomo też, że ze względu na swój kolor, na talerzu prezentuje się apetycznie i niebanalne.

Sałatka z czarnej soczewicy ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem

Składniki:

  • Pół szklanki soczewicy (suchej)
  • Szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści szpinaku
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Kawałek sera koziego*
  • Oliwa
  • Sól

Przygotowanie:

Soczewicę zalać szklanką wody i gotować około 20-25 minut bez soli (!) w międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać drobno pokrojony czosnek i chwile smażyć. Następnie dodać szpinak. Smażyć aż liście zwiędną (można też użyć mrożonych liści). Dodać pokrojone suszone pomidory i wszystko razem chwilę smażyć. Następnie na patelnię dodać ugotowaną soczewicę i przemieszać. Zostawić jeszcze 1-2 minuty na ogniu. Posolić. Wyłożyć na talerze. Pokruszyć ser. Podawać.

Smacznego!

*ser kozi można pominąć lub zastąpić go np. tofu