Składniki:
- porcja rosołowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 6-7 ziemniaków
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka owocu jałowca
- ogórki kiszone
- woda z ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
- śmietana 18%*
- koperek*
*opcjonalnie
Przygotowanie:
Porcję rosołową umyć, zalać zimną wodą i gotować około 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, zetrzeć na tarce seler, pietruszkę i marchew. Warzywa dodać do wywaru z mięsa, mięso można już wyjąć. Dodać przyprawy i gotować aż warzywa będą miękkie. Na tarce na dużych oczkach zetrzeć ogórki, dodać do zupy, wlać wodę z ogórków kiszonych, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielić śmietaną i posypać koperkiem.
Zupę można doprawić do smaku mieszanka gotowych przypraw typu Kucharek lub Vegeta albo kostkami bulionowymi.