Składniki:

  • porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6-7 ziemniaków
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka owocu jałowca
  • ogórki kiszone
  • woda z ogórków kiszonych
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%*
  • koperek*

*opcjonalnie

Przygotowanie:

Porcję rosołową umyć, zalać zimną wodą i gotować około 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, zetrzeć na tarce seler, pietruszkę i marchew. Warzywa dodać do wywaru z mięsa, mięso można już wyjąć. Dodać przyprawy i gotować aż warzywa będą miękkie. Na tarce na dużych oczkach zetrzeć ogórki, dodać do zupy, wlać wodę z ogórków kiszonych, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielić śmietaną i posypać koperkiem.

Zupę można doprawić do smaku mieszanka gotowych przypraw typu Kucharek lub Vegeta albo kostkami bulionowymi.