Potrawa z książki „5 składników” Jamie’go Oliver’a poleca się dziś u nas na obiad.

Książkę dostałam od męża pod choinkę i zamierzam wykorzystać z niej sporo przepisów. Na każde danie skłąda się 5 składników, czytając niektóre przepisy zastanawiam się jak będzie z dostępnością składników, ale myślę że jakoś sobie z tym poradzę.

Dziś jako pierwsze danie z tej książki postanowiłam zaserować na obiad sałatkę z groszku i bobu z chili i miętą. Składniki są dostępne praktycznie w każdym większym sklepie, martwiłam się o miętę i papryczkę chili, dlatego od razu udałam się do Piotra i Pawła bo byłam pewna, że tam kupię wszystko.

Składniki:

  • pół pęczka świeżej mięty
  • 200g mrożonego lub świeżego bobu
  • 200g mrożonego lub świeżego groszku
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1 cytryna

dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny

Zamiast papryczki chili użyłam pepperoni, bo ponoć jest łagodniejsza, ale kto to wie, nie mam odwagi spróbować, żeby potwierdzić tą informację na 100% 🙂 porcja dla Lilki jest bez papryczki.

Groszek i bób miałam mrożony.

Podane składniki wystarczą na 2 porcje

Przygotowanie:

Łączny czas przygotowania 10 minut.

W garnku zagotować wodę, posolić. Liście mięty oddzielić od łodyżek i odłożyć. Łodyżki wrzucić do wody z gotującą się wodą, wrzucić groszek i obrany bób, gotować do miękkości około 8-10 minut. W między czasie papryczkę przekroić na pół wyciąć gniazdka nasienne i drobno posiekać wraz z liśćmi mięty, składniki przełożyć do miseczki, dodać trochę startej skórki z cytryny i wycisnąć cały sok. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Groszek i bób odcedzić, zachowując pół szklanki wody, w której się gotowały. Łodyżki mięty wyrzucić. Groszek i bób przełożyć na półmisek, przemieszać z zachowaną wodą i polać przygotowanym dressingiem z papryczki, mięty i cytryny. Wymieszać i od razu podawać.

Jeśli obawiacie się, że potrawa jest piekielnie ostra to nie musicie się martwić, sok i skórka z cytryny oraz liście mięty łagodzą smak. Dodanie łodyżek mięty do wody z gotującym się bobem i groszkiem dodaje miętowego, lekko orzeźwiającego posmaku tej potrawie.

Polecam. Jest to mieszanka niebanalnych smaków.