Dziś obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, a z racji tego, że już od lat prowadzę tego bloga, który głównie jest poświęcony tematyce kulinarnej, a jedzenie odgrywa istotną rolę w moim życiu, to też nie mogło się obejść bez tego wpisu.
Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Dietetycy w tej kwestii są zgodni, śniadanie powinno być obowiązkowym posiłkiem każdego dnia. Czy jest? Niekoniecznie. Wiele osób pomija ten posiłek z różnych przyczyn. Najczęściej pomijamy śniadanie, bo nie mamy czasu. Śpieszymy się do pracy lub na zajęcia. Chęć dłuższego spania lub odchudzanie się to kolejne przyczyny pomijania śniadania. Tymczasem dietetycy mówią, że śniadanie jest ważne, nawet dla osób na diecie. Dobrze skomponowane dostarcza potrzebnych składników i energii na kilka godzin. Dlatego codziennie powinniśmy spożywać śniadanie. Co więcej powinien to być posiłek bogaty w składniki odżywcze i pełnowartościowe.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy może sobie rano pozwolić na celebrowanie śniadań, ale to fajny pomysł, taki rytuał może być miłym rozpoczęciem dnia. My często celebrujemy sobie weekendowe śniadania, w tygodniu na ogół nie ma na to czasu, ale w weekend zawsze jest to wyjątkowy, wspólny czas. Jak jeszcze nie mieliśmy dzieci, to często wychodziliśmy zjeść pyszne śniadanie na mieście, teraz gdy mamy trójkę, wolimy zjeść w domu, bo wyjście na miasto z taką gromadką jest wyczynem i na pewno nie udałoby nam się zjeść w spokoju, a to szkodzi zdrowiu.
3 pomysły na pyszne śniadanie
Kasza manna z musem z owoców leśnych
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10-15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- Szklanka mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- Pół szklanki owoców leśnych świeżych lub mrożonych
- Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Do gotującego się mleka dodajemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy kasza już odpowiednio zgęstnieje, przelewamy ją do miseczek. Do blendera wrzucamy owoce, dodajemy miód i blendujemy. Musem polewamy kaszę.

Naleśniki z owocami i syropem klonowym lub sosem czekoladowym
Ciasto na naleśniki:
Około 10 naleśników
- 300 g mąki
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 300 ml wody
- 300 ml mleka
Dodatkowo:
- Owoce
- Dżem
- Syrop klonowy
- Sos czekoladowy
Przygotowanie:
Odważamy mąkę, dodajemy sól, jajka, mleko i wodę, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy. Ja naleśniki śniadaniowe smażę na małej patelni, smaruję je dżemem, przekładam pokrojonymi owocami i składam na 4 czesci. Następnie układam na talerzu. Na wierzch układam owoce i całość polewam syropem klonowym lub sosem czekoladowym.

Owsianka z bakaliami
Składniki:
- Płatki owsiane błyskawiczne
- Mleko roślinne lub krowie
- Miód
- Ulubione bakalie
Przygotowanie:
Płatki zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy miód i ulubione bakalie. Nie podaję tutaj ilości składników bo każdy wie, ile owsianki zjada. Są tacy, którzy za owsianką nie przepadają i jak już się na nią zdecydują to zjadają niewiele. Są tacy, którzy lubią i zjadają normalną porcję i są tacy którzy owsiankę uwielbiają i zjadają jej bardzo bardzo dużo.
Ja najczęściej 5 łyżek owsianki zalewam mlekiem, tak by płatki były przykryte. Następnie kilka minut aż płatki napęcznieją, dodaję miód i bakalie.

Inne pomysły na śniadanie
http://domoweserduszko.pl/2020/04/salatka-ze-szpinakiem-i-rodzynkami/
http://domoweserduszko.pl/2019/05/platki-ryzowe-z-truskawkami/